gtag('config', 'UA-50963962-3');
Artikelen

Wat kun je zelf doen als de afvoer verstopt is?

Hoe irritant, een verstopte afvoer. Of het nu in de keuken is, of de wc of douche. een verstopte afvoer kan voor veel overlast zorgen. Als je te maken hebt met een verstopte afvoer, zijn er een paar stappen die je zelf kunt nemen om het probleem op te lossen. Hier zijn enkele suggesties:

Enkele tips voor het oplossen van een verstopte afvoer

Gebruik een ontstopper: Een ontstopper, ook wel een plopper genoemd, is een handig gereedschap om verstoppingen in de afvoer te verhelpen. Plaats de ontstopper over de afvoer en duw krachtig op en neer om een zuigkracht te creëren die de verstopping kan losmaken.

Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel: Er zijn verschillende chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die kunnen helpen bij het oplossen van verstoppingen. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op en zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van handschoenen en het ventileren van de ruimte.

Reinig de afvoer met een mengsel van baking soda en azijn: Giet een kopje baking soda in de verstopte afvoer, gevolgd door een kopje azijn. Bedek de afvoeropening en laat het mengsel ongeveer 30 minuten bruisen. Spoel vervolgens de afvoer door met heet water. Dit mengsel kan helpen bij het oplossen van verstoppingen veroorzaakt door organisch materiaal.

Verwijder de verstopping handmatig: Als je de oorzaak van de verstopping kunt zien, zoals een ophoping van haar of voedselresten, kun je proberen om deze voorzichtig met behulp van een tang of een draadhaak te verwijderen. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je de afvoer niet beschadigt.

Gebruik een ontstoppingsveer: Als de verstopping dieper in de leiding zit, kun je een ontstoppingsveer gebruiken. Deze lange flexibele staaf kan in de afvoer worden gestoken en ronddraaien om de verstopping los te maken. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de instructies te volgen om schade aan de leidingen te voorkomen.

Mocht geen van deze doe-het-zelfmethoden het probleem verhelpen, dan is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het oplossen van riool verstoppingen.

We zetten een paar specialisten voor je op een rij:

Rioolservice Schel – Eindhoven / Den Bosch / Tilburg / Breda

Klaasmoltmaker – Groningen

Loodgietersbedrijf Nero – Zwolle

Wat zijn de oorzaken van afvoer verstoppingen

Er zijn verschillende soorten afvoerverstoppingen die kunnen optreden in een huishouden. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

Haarverstopping: Dit komt vaak voor in badkamerafvoeren, vooral in de douche of het bad. Haar kan zich ophopen en klitten vormen in de afvoer, waardoor het water niet goed kan weglopen.

Voedselverstopping: In de keuken kan voedselafval, zoals vet, olie, voedselresten en vezelrijke materialen, de afvoer verstoppen. Dit kan leiden tot een verstopte gootsteen of afvoerleidingen.

Zeep- en vetverstopping: Zeepresten en vet kunnen zich in de afvoer opbouwen, vooral in de afvoer van de gootsteen in de keuken en de wastafel in de badkamer. Na verloop van tijd kunnen zeepresten en vet zich vermengen en een verstopping veroorzaken.

Toiletpapier- en sanitairproductenverstopping: Het doorspoelen van grote hoeveelheden toiletpapier of het weggooien van sanitairproducten zoals vochtige doekjes, tampons of maandverband in het toilet kan leiden tot een verstopte toiletafvoer.

Buitenafvoerverstopping: Buitendrains, zoals regenpijpen en dakgoten, kunnen verstopt raken door bladeren, takken, vuil en ander puin dat wordt meegevoerd door regenwater.

Het is belangrijk om te weten met welk type verstopping je te maken hebt, omdat dit kan helpen bij het kiezen van de juiste methode om het probleem op te lossen.

Hoe kun je afvoer verstoppingen voorkomen?

Een verstopping voorkomen is beter dan achteraf genezen. Hieronder enkele tips om verstoppingen van de afvoer te voorkomen.

Gebruik afvoerroosters: Plaats afvoerroosters of zeefjes over alle afvoeren in je huis, zoals in de gootsteen, douche en bad. Deze roosters helpen bij het opvangen van haar, voedselresten en andere grote deeltjes, waardoor ze niet in de afvoer terechtkomen.

Giet geen vet of olie in de gootsteen: Giet geen vet, olie of andere vloeibare vetten in de gootsteen. Ze kunnen stollen en ophopen in de leidingen, waardoor verstoppingen ontstaan. Giet het vet in plaats daarvan in een afsluitbare container en gooi het weg bij het huisvuil.

Spoel geen niet-oplosbare materialen door het toilet: Spoel geen niet-oplosbare materialen zoals vochtige doekjes, tampons, maandverband, wattenstaafjes of kattenbakvulling door het toilet. Deze kunnen verstoppingen veroorzaken en schade aan het rioleringssysteem veroorzaken. Gooi ze in plaats daarvan in de prullenbak.

Reinig afvoeren regelmatig: Maak een gewoonte van het regelmatig reinigen van de afvoeren om ophoping van haar, zeepresten en andere materialen te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een mengsel van baking soda en azijn gevolgd door heet water om afvoeren schoon te spoelen.

Spoel warm water door de afvoer: Spoel regelmatig heet water door de afvoeren om opgehoopt vet en zeepresten weg te spoelen. Het warme water helpt bij het voorkomen van ophoping en verstoppingen.

Let op wat je door de afvoer spoelt: Wees voorzichtig met wat je door de afvoer spoelt. Voorkom het wegspoelen van grote voedselresten, koffiedik, theebladeren, verf, chemicaliën en andere materialen die verstoppingen kunnen veroorzaken.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kun je de kans op afvoerverstoppingen aanzienlijk verminderen.

Je bedrijf vermelden?

Mail naar: mail@allebedrijveninbrabant.nl