gtag('config', 'UA-50963962-3');
Artikelen

Een luchtcompressor wordt gebruikt om lucht te comprimeren tot de gewenste druk om bepaalde werkzaamheden mee te kunnen uitvoeren. Hiervoor wordt lucht vanuit de omgeving aangezogen en in de compressor samengeperst tot de gewenste druk bereikt is. Deze perslucht kan vervolgens gebruikt worden voor allerlei klussen en doeleinden. Van het opblazen van (auto)banden, het spuiten van verf en het schoonblazen van de werkplaats tot ook zwaardere werkzaamheden als tegels weghakken of muurtjes slopen. Afhankelijk van uw toepassing maakt u een keuze voor een luchtcompressor. In dit blog leggen we uit waar u op moet letten bij het kiezen van een luchtcompressor.

Waarvoor ga je de luchtcompressor gebruiken?

De eerste en ook meteen belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is waarvoor u de luchtcompressor gaat gebruiken. Welke toepassing, hoeveel uur per dag, in verschillende ploegen met verschillende intensiteit?

Voor lichte toepassingen of als u de compressor maar voor korte tijd gebruikt, kiest u voor een zuigercompressor. Dit is de betaalbaarste en zuinigste optie. Ze worden dan ook vaak gebruikt op kleine werkplaatsen, garages of productiebedrijven. Ze zijn redelijk gemakkelijk te onderhouden. Een zuigercompressor is echter alleen bedoeld voor kortstondig gebruik. Denk aan ongeveer 50-60% van de bedrijfscyclus. Op een uur is dit bijvoorbeeld 30 tot 35 minuten.

Voor zwaardere toepassingen of wanneer u constante persluchttoevoer nodig heeft, kiest u voor een schroefcompressor. Deze kunnen doorlopend op 100% van het vermogen leveren. Afhankelijk van uw behoeften en budget is er altijd een goede optie beschikbaar.

Druk en capaciteit

Hoe intensiever u de luchtcompressor wilt gaan gebruiken, hoe groter de inhoud van de luchttank dient te zijn. Zodra de tank leeg begint te raken, zal de druk afnemen. Bij sommige werkzaamheden, bijvoorbeeld verf spuiten, is dit natuurlijk niet gewenst. Het afnemen van de druk zal voor ongelijkheden zorgen. Bij zulke toepassingen kunt u daarom beter kiezen voor een grotere tank. Om de juiste compressor te kunnen kiezen, moet u weten hoeveel lucht u nodig hebt. Dit drukken we uit in liter per minuut. In de handleiding van uw apparaat kunt u checken wat het verbruik is. Dit vermenigvuldigt u met 1,5 om de benodigde capaciteit te berekenen.

Daarnaast dient u te kijken naar de hoeveelheid druk die nodig is voor uw toepassing. Deze kan worden gemeten in bar of psi (ponden per vierkante inch).

Olievrije vs. oliegesmeerde compressor

Er zijn twee verschillende opties voor luchtcompressoren: olievrije en oliegesmeerde luchtcompressoren. Olievrije compressoren worden gebruikt bij toepassingen waar de kwaliteit van de perslucht erg belangrijk is, bijvoorbeeld wanneer er gevoelige apparatuur gebruikt wordt waar geen olie bij mag komen.

Olievrije compressoren zijn, doordat ze olievrije lucht uitblazen, erg onderhoudsvriendelijk. Bij een oliegesmeerde compressor dient u het olieniveau te blijven controleren en bijvullen. Over het algemeen zijn oliegesmeerde compressoren dan weer wel duurzamer en stiller.

Andere aandachtspunten

De toepassing bepaalt dus welke luchtcompressor voor u geschikt is. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke aandachtspunten van belang die u mee kunt nemen in uw overweging. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Mobiliteit: moet de compressor regelmatig verplaatst of zelfs vervoerd worden? Dan is het natuurlijk fijn als deze gemakkelijk te verplaatsen is. Bijvoorbeeld door wielen en een handvat. Lees meer over mobiele compressoren.
  • Ruimte: een compressor neemt de nodige ruimte in. Als u niet veel plek heeft, kunt u kiezen voor een compressor met staande luchttank. Deze nemen namelijk iets minder ruimte in dan een compressor met liggende luchttank.
  • Geluid: er zit veel verschil tussen het geluid wat verschillende luchtcompressoren maken. Wordt de compressor veel gebruikt in een ruimte waar meerdere mensen aan het werk zijn? Dan is het wel zo fijn dat deze niet al te veel lawaai maakt. Laat, indien nodig, uw medewerkers goed dempende gehoorbeschermers dragen zodra er wordt gewerkt met de compressor.

Hulp of advies op maat nodig?

Er zijn dus een hoop aspecten die bepalen waar u op moet letten bij het kiezen van een luchtcompressor. Heeft u vragen hierover of heeft u behoefte aan een advies op maat? Neem dan gerust contact op met Frencken Handel en Service uit Eindhoven. Frencken heeft jarenlange ervaring met het adviseren over en leveren van allerlei verschillende soorten luchtcompressoren, in allerlei sectoren. Ze werken samen met diverse leveranciers, hierdoor kunnen ze een product maken wat helemaal aan uw specificaties voldoet. Denk aan nieuwe of gebruike mobiele compressoren, stationaire compressoren of perslucht leidingsystemen.

Bron: Dit artikel komt van FHS – waar moet ik op letten bij het kiezen van een luchtcompressor?

Je bedrijf vermelden?

Mail naar: mail@allebedrijveninbrabant.nl